vrijdag 17 februari 2012

Outdoor Sportfotografie

Ik ben laatst in Ahoy geweest voor het ABN AMRO World Tennis Tournament en daar heb ik wat experimenten uitgevoerd met fotografie. En natuurlijk heb ik er over geschreven in dit blog.

Indoor sportfotografie is vooral heel lastig omdat er veel minder licht is dan buiten. Ook bij zo'n groot professioneel evenement waar televisiecamera's bijstaan (die toch ook licht nodig hebben) blijft het moeilijk om goede foto's te maken. Zelfs met professionele lenzen is het een uitdaging om een goede actiefoto te maken. De werkwijze in het kort:

  • Het diafragma helemaal openzetten om zoveel mogelijk licht te gebruiken.
  • Hoge ISO instellen, tussen 1600 en 3200.
  • Resultaat van de vorige twee moet dan een acceptabele sluitertijd opleveren.

Hier  een indoor gemaakte actiefoto:
Diafragma f/2.8, ISO3200, Sluitertijd 1/2000e seconde.

Hoeveel makkelijker is het om buiten een dergelijke opname te maken? Die vraag kan ik beantwoorden. Ik ben in Juni 2010 namelijk naar het Unicef Open in Rosmalen geweest en dat is een outdoor toernooi. Het was ook nog een zonovergoten dag. En ik had fotoapparatuur meegenomen!

Hier een actiefoto van een service, maar dan buiten gemaakt:
Diafragma f/5.3, ISO 200, Sluitertijd 1/2000e seconde.
De sluitertijd is hetzelfde in beide opnames, nl. 1/2000e seconde, maar de overige instellingen verschillen enorm. De hoeveelheid beschikbaar licht was blijkbaar ongeveer 60 keer (!) zoveel als binnen. (berekening onderaan dit artikel)

Nu vergelijk ik een sporthal met kunstlicht met een zonovergoten dag in juni, als de zon het hoogst aan de hemel staat en dan ook nog eens rond het middaguur gemaakt. Dit zijn dan ook wel zo'n beetje de uitersten die in Nederland aangetroffen kunnen worden.

De instellingen als bij de buitenfoto zijn niet eens nodig. Bij 1/1000e seconde is de foto ook goed. Met ISO 400 is de hoeveelheid ruis prima onder controle. Als er minder zonlicht is als die dag is het nog steeds goed mogelijk om buiten actiefoto's te maken. Dat is goed nieuws. Voor actiefoto's buiten is hele dure apparatuur niet nodig. De foto hierboven is met een 70-300 zoomlens gemaakt. Prima lens, maar zeker niet professioneel.

Een sluitertijd van 1/1000e seconde bij actiefoto's is met tennis nodig, maar met andere sporten kan het ook nog wel wat langer. Een voetbal haalt niet de snelheid van een tennisbal, dus 1/500e lijkt me prima.

Omdat er buiten zoveel meer licht is wordt het maken van geslaagde actiefoto's veel makkelijker. Dat betekent dat het voor de fotograaf makkelijker wordt en er worden minder hoge eisen aan de apparatuur gesteld. Een compactcamera met flink wat zoom moet in principe goed genoeg zijn.

Wat een prachtig stukje optiek is dan het menselijk oog. Zowel binnen als buiten zijn wij in staat om tennis te spelen. Onder matig kunstlicht of in de volle zon, voor het oog maakt het niet zo veel uit. Daar kunnen de lensfabrikanten nog een puntje aan zuigen!

Bedankt voor de aandacht en tot een volgende keer.

Robert van Brug

(voor wie het wil weten: iso3200/200 = 16 keer.
Diafragma f5.3 t.o.v. f/2.8 is bijna 4 keer.
4 x 16 = 64, maar het is iets minder, dus 60 keer.)

1 opmerking:

  1. ik dacht dat je voor de gezichten van de spelers ging..;-)

    Weer een goed stukje.

    Groetjes Von

    BeantwoordenVerwijderen